Skip to main content
ardei iuti

Ardeii iuti

Exista doua tipuri de ardei in lume. Exista ardeii care sunt dulci, cum ar fi ardeii banane si ardeii simpli si exista pe de alta parte ardeii iuti, cum ar fi jalapeno si ardeii habanero. Substantele din ardeii iuti care ii face iuti pe acestia se numeste capsaicina. Cantitatea de capsaicina  din ardei este ceea ce guverneaza felul in care simtim noi ardeii ca sunt, iuteala acestora.

Caldura si fiebinteala resimtite atunci cand este consumat un ardei iute este masurata de scala Scoville. Ardeii simpli sunt la nivelul 0 in ceea ce priveste scala aceasta. Capsaicina pura este de  16.000.000 sau chiar de mai mult de atat. Este atat de iute si arde atat de tare incat este folosit in sprayurile de autoaparare si de catre politisti pentru a supune criminalii.

Exista doua tipuri de ardei iuti jalapeno valabili acum. Primul este jalapeno original, cu 2.500-5.000 de unitati Scoville. Cel de-al doilea este o varietate  de ardei crescuta de catre Universitatea A&M Texas numita jalapeno  TAM II. Are tot gustul ardeiului jalapeno, insa doar 1.500-3.000 de unitati Scoville.

Vei putea observa ca volumul de unitati Scoville este dat intr-un rand anume si nu de un singur numar de unitati. Acest lucru se intampla datorita faptului ca conditiile de crestere pot avea o influenta mare  asupra felului in care ajung sa fie ardeii iuti. Ardeii crescuti cand este cald afara sunt mult mai iuti decat ardeii care cresc atunci cand primesc multa apa.

Daca iti place gustul ardeilor iuti, atunci ai putea sa cunosti ca jalapeno, la 2.500-5.000 de unitati Scoville, este doar inceputul. Ardeii thai sunt foarte iuti, la 100.000-350.000 de unitati Scoviile, de vreme ce sunt niste ardei iuti scotieni. Ardeii Habanero obisnuiau sa fie considerati cei mai iuti ardei din lume, cu 200.000-300.000 de unitati Scoville. Oricum, destul de recent, a fost descoperit un tip de ardei iute in India care este numit  Naga Jolakia. Acest ardei masoara in jur de 1.359.000 unitati Scoville.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *