Skip to main content
Japonia

Stalpii umani din Japonia

Conceptul de stalpi umani este putin ciudat. Putin mai mult am putea spune. Desi termenul de zid uman ne suna oarecum cunoscut noua romanilor din cauza legendei sotiei mesterului Manole, Ana, ce a fost zidita de vie, nu putem spune ca un stalp uman este ceva la care am putea sa ne referim intr-un anumit fel.

Imagineaza-ti, spre exemplu, o cladire pe care o iubesti. Poate locuinta in care ai trait in copilarie? Barul in care te-ai sarutat pentru prima data cu cineva? Poate apartamentul in care citesti acest articol chiar in momentul de fata? Acum imagineaza-ti corpul inclus si prins in peretii care te inconjoara. Asta cam ar insemna un stalp uman.

Aceasta forma de sacrificiu mai degraba ciudata si bizara poate fi urmarita si poata data inca din Japonia feudala, atunci cand samuraii sau alti oameni importanti s-ar fi ales pe sine insisi  sa devina hitobashira. Asta insemna sa comita suicid si sa isi doreasca ca ale lor trupuri sa  fie incapsulate intr-o cladire sau amplasate intr-o fundatie a unei cladiri sau monument. Se credea ca spiritele  hotobashira  deveneau de indata gardieni ai cladirii in cauza, aparand-o de orice spirite rele s-ar fi abatut asupra acesteia.

Cel mai faimos caz al hitobashira are lagatura cu Castelul Matsue din prefectura Shimane. Castelul a fost construit in secolul 17, insa constructia acestuia s-a dovedit a fi capricioasa si o adevarata provocare, cu cateva ziduri care nu mai incetau sa se dezmembreze si sa se darame. Va suna cunoscut, nu-i asa?

Fix cazul Anei lui Manole din Legenda Mesterului Manole, in  cazul careia Manastirea Argesului ridica cam aceleasi probleme. Drept rezultat, trebuia facut un sacrificiu uman pentru a reusi sa se intareasca acea structura. Exact cum s-a intamplat si cu Ana, sotia mesterului Manole, care a fost zidita in cadrul Manastirii si care a ajutat la inaltarea structurii impozante a acesteia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *