Skip to main content
traditii

Traditii de la tara la tara

In multe tari, cum ar fi si India, a manca mancarea cu mana este singura modalitate. Ei vad acest lucru drept singurul si cel mai natural mod de a manca si cel mai putin violent dintre toate. Jawaharlal Nehru, primul Prim Ministru al indiei se pune ca ar fi glumit odata: “A manca cu furculita si cu cutitul este ca si cum ai face dragoste prin intermediul unui interpret”.

Cu totii am avut si avem rude si cunostinte mai in varsta si poate chiar profesori care ne-au spus ceva de genul: “Daca ai ajuns la timp, inseamna ca ai intarziat. Vei ajunge la timp doar daca vei veni cu  10 minute mai devreme decat stabilit”. In timp ce acesta este un sfat foarte bun pentru un prim interviu sau pentru o intalnire, in unele parti ale lumii, acest lucru ar inseamna ca esti cea mai nepoliticoasa persoana din camera.

In Tanzania, de exemplu, a sosi la o reuniune la timp este o lipsa de respect. Toti oaspetii politicosi si bine manierati ar trebui sa se arate acolo cu o intarziere de 15-30 de minute. Acest lucru se intampla mai ales din cauza faptului ca nu toti cetatenii au masini sau pot lua mijloace de transport in comun cand trebuie. A insista ca oaspetii sa ajunga la timp la o intalnire ar insemna o lipsa totala de respect. In Mexic, este politicos si la moda sa intarzii la o intalnire, petrecere sau la orice altceva de asemenea. Daca cineva se afiseaza acolo la timp, gazda se poate sa nu fie pregatita. Aceasta s-ar putea simti grabita si insultata daca este gasita nepregatita inca.

Nu este mereu simplu sa spargi gheata atunci cand te intalnesti prima data cu o persoana sau atunci cand vizitezi o casa noua pentru prima data. Cea mai comuna tactica a noastra este de a cauta ceva ce putem complimenta. “Imi plac papucii tai”, “Asta este o cravata frumoasa”, “Imi place foarte mult cum ai aranjat acest loc” si alte lucruri frumoase.

One thought to “Traditii de la tara la tara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *